cul

Al poble de Taüll hi ha dues de les esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO (l'any 2000), Santa Maria de Taüll i Sant Climent de Taüll, a més d'una ermita també romànica, lluny del nucli de població, Sant Quirc de Taüll −al voltant de la qual ha nascut la urbanització del Pla de l'Ermita− i les restes d'una tercera església en el nucli antic: Sant Martí de Taüll, destruida per un allau als anys 70.
tr
Aquestes esglésies són construccions dels segles XI, XII i XIII que segueixen els models del nord d'Itàlia (romànic llombard). Teniu la possibilitat de recòrrer la ruta del romànic, que inclou 9 monuments de la Vall, amb un servei de visites guiades dutes a terme pel Centre d'Interpretació del Romànic.

A part de les esglésies, Taüll ofereix serveis per als visitants i per a totes les necessitats d'una població acostumada a la vida urbana: supermercats, bars, restaurants, botigues de roba i records, una petita discoteca, i fins i tot una empresa de guies de muntanya.

En l'actualitat, Taüll viu totalment per al turisme, tot i que hi roman una certa activitat ramadera, tradicional d'aquests pobles de muntanya.

El poble hi ha dos barris dividits pel barranc de Remediano; la Guinsa (a l'entrada) i lo Barri (part alta).

FESTES i TRADICIONS

La Festa Major es celebra cada any el tercer cap de setmana de juliol, coincidint amb el solstici d'estiu.
tr
El divendres, en fer-se de nit es celebra el descens de les falles, que consisteixen en llargs troncs resinosos que els fadrins encenen en un lloc elevat de la muntanya i que després es baixen en filera fins a la plaça.
tr
El dissabte, activitats i nit de festa.
tr
El diumenge hi ha el ball de Sant Isidre i la Pila, i el Ball Pla.

A pocs minuts de Taüll trobareu l'Estació termal de Caldes de Boí, amb 24ha de superfície, que disposa de 37 fonts mineromedicinals que brollen entre els 24° i els 56° de temperatura. El balneari disposa d'un hotel de 4 estrelles, l'hostal del santuari de la Mare de Déu de Caldes, un edifici de serveis termals i amplies zones enjardinades.

ENLLAÇOS D'INTERÈS

Patronat de la Vall de Boí:
www.vallboi.com
Tel. 973 694 000

Patronat Comarcal
de Turisme de
l'Alta Ribagorça:
www.ribagorca.com
Tel. 973 690 402

Balneari de Caldes de Boí:
www.caldesdeboi.com
Tel. 973 696 230
Tel. 973 696 220


emu
tr